Д-р Трајче Стојанов, професор на Факултетот за образовни науки при УГД, годинава е еден од добитниците на највисокото признание на Општина Штип – „8 Ноември“. Признанието следува по бројните успеси на проф. д-р Стојанов од областа на науката, во изминатиот период. 

Проф. д-р Стојанов неодамна беше избран и за почесен професор на еден од најдобрите универзитети во Русија. Годинава проф. д-р Стојанов ја имаше својата промоција на книгата „Руска религиска философија“ во Македонската академија на науките и уметностите. Тритомната книга беше посочена како едно од најзначајните дела во областа на философијата во Македонија, но и пошироко. Бројните академици во МАНУ оваа книга ја оценија како литература која ќе направи значајни поместувања во општествените науки и во приближувањето на народите на Русија и Македонија.

Проф. д-р Трајче Стојанов е и општествено ангажиран интелектуалец кој редовно јавно ги изнесува своите ставови во медиумите по различни општествено-политички теми. Тој е редовен колумнист во порталот „Фактор“, а пишува колумни и во руска „Газета“ и други локални, регионални и национални медиуми.

Покрај професорот Стојанов, највисокото признание на Општина Штип го добија и Инфективното одделение при Клиничката болница и Територијалната противпожарна единица во Штип. Вакво признание годинава доби и Елена Голомеова, оперска певица во оперите во Ница и во Париз.

Признанието традиционално се доделува по повод Денот на ослободувањето на градот Штип – 8 ноември.

 

Технички секретар

Бистра Василева-Ушинова
Тел: +389 32 550 500
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Милена Цацкова

Тел: +389 32 550 062

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Струмица - Цонка Чеботарева

Тел: +389 32 550 578

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Марјан Ристов

Тел: +389 32 550 182

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.