На 18 септември на Американскиот универзитет во Благоевград, Бугарија, беше одржана тркалезна маса со учество на правозаштитни организации и државни институции на тема „No-hate-BG: заедно во заштита на малцинствата и во превенцијата на престапите од омраза“.

Конференцијата е организирана од Хелсиншки комитет во Бугарија и Општина Благоевград, а финансирана од Европската комисија. Освен различни организации специјализирани во областа на правата на човекот учествуваа обвинителството, судот, полицијата, општинската и обласната администрација, како и универзитетски професори.

За првпат по повеќе од 60 години на таков официјален форум во Бугарија беше претставено и македонското малцинство преку Стојко Стојков, вонреден професор на Факултетот за образовни науки при Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип, роден во гр. Сандански, Пиринска Македонија. Тој настапи со тема посветена на македонското малцинство и неговото третирање во Република Бугарија во првиот панел под општ наслов „Малцинствата во Бугарија – лесни за омраза. Меѓу предрасудите и интеграцијата“.

Технички секретар

Бистра Василева-Ушинова
Тел: +389 32 550 500
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Милена Цацкова

Тел: +389 32 550 062

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Струмица - Цонка Чеботарева

Тел: +389 32 550 578

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Марјан Ристов

Тел: +389 32 550 182

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.