Јован Балов и Тим Даусен, двајцата уметници кои живеат и творат во Берлин (Германија), поставија своја изложба на фотографии и 3Д инсталации во Штип и одржаа предавање пред студентите на Универзитет „Гоце Делчев“.

- Денес зборувам за 3Д револуцијата. Ова е многу возбудливо за мене, со оглед на тоа што со години се обидуваме да цртаме во три димензии на дводимензионален простор. Во последно време уметноста се преместува во тридимензионалниот свет. Изложбата вчера беше нешто специјално за мене и тоа е уникатен момент за нас - изјави Тим Даусен.

Јован Балов е уметник од Македонија, кој веќе 30 години живее и твори во Берлин (Германија). Вели дека изложбата за него претставува особено емотивен момент, а исто така посочи дека со УГД се можни и други соработки во иднина.

- Ќе се обидам да ја презентирам берлинската сцена и она што јас го создавам како автор. Се надевам дека ќе имам нова соработка со овој Универзитет и очекувам директна и индиректна соработка со студенти и професори. Изложбата за мене беше многу емотивна и интимна - изјави Јован Балов.

Изложбата и предавањето на двајцата уметници се реализираа благодарение на заложбата на проф. д-р Никола Смилков од УГД, кој пред извесен период воспостави соработка со нив во Германија и како резултат на тоа денес студентите на УГД ја имаа можноста да присуствуваат на предавање и да проследат изложба од овие двајца еминентни уметници. Изложбата е поставена во Уметничката галерија  „Безистен“, а предавањето се одржа денес во свечената сала на Факултетот за образовни науки. 

 

Технички секретар

Бистра Василева-Ушинова
Тел: +389 32 550 500
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Милена Цацкова

Тел: +389 32 550 062

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Струмица - Цонка Чеботарева

Тел: +389 32 550 578

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Марјан Ристов

Тел: +389 32 550 182

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.