Шести пат по ред Факултетот за образовни науки ја организира Меѓународната научна конференција на темата за современото образование и воспитание. Конференцијата ги собра научниците за образование и образовни политики од регионот и заедно со експертите од УГД разговараa за предизвиците во образованието и можните решенија.

  • Ова е синтеза на два настана кои третираат научноистражувачки проблеми во сферата на образованието. Тоа е стручна конференција и трибина на нашиот факултет. Овој пат конференцијата ја организираме во соработка со Факултетот по педагогија при Југозападниот универзитет „Неофит Рилски“ во Бугарија и Педагошкиот факултет при Приморскиот универзитет во Копер, Словенија. За оваа конференција има 53 научно-стручни трудови кои третираат актуелни прашања од сферата на образованието. Особено теми за новите улоги на наставниците, интервенциите во програмите за основно и за средно образование, има трудови кои третираат прашања и од областа на мултикултурализмот и интеркултурализмот и инклузивното образование. Прашања поврзани со ИКТ во образованието и многу други. Се надеваме дека ќе дадеме одговори на многу прашања кои ги има образованието - изјави деканката на Факултетот за образовни науки, проф. д-р Соња Петровска.

На научната конференција беа присутни и претставници од другите универзитети коорганизатори на овој настан, кои исто така претставија дел од своите трудови. Конференцијата се одржува денес и утре во просториите на Правниот факултет и Факултетот за образовни науки.

Технички секретар

Бистра Василева-Ушинова
Тел: +389 32 550 500
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Милена Цацкова

Тел: +389 32 550 062

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Струмица - Цонка Чеботарева

Тел: +389 32 550 578

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Марјан Ристов

Тел: +389 32 550 182

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.